1000. analýza zápasu: Rafael Nadal – Kevin Anderson

Publikované 10.09.2017, autor: Mgr. Miroslav Kováčik

Znie to možno neuveriteľne, ale dnes vám prinášame už tisícu analýzu vybraného športového zápasu. Tentokrát si posvietime na rozhodujúci duel mužskej dvojhry tenisového US Open. Na kurte Arthura Asha si odbije veľkú finálovú premiéru Kevin Anderson, no jeho súperom bude fenomenálny Rafael Nadal. Zápas sa začína o 22:00 hod.

Skvelá sezóna vyšperkovaná postom svetovej jednotky

Rafael Nadal prežíva jednu z najlepších sezón profesionálnej kariéry. Vynikajúce výkony ho po viac než troch rokoch katapultovali späť na mužsky tenisový trón a dnes môže pridať do svojej bohatej zbierky už 16. grandslamový titul. Vo Flushing Meadows sa naposledy radoval v roku 2013, keď vo finále zdolal Novaka Djokoviča. Srb, Andy Murray či ďalší poprední tenisti pre zranenia v New Yorku chýbajú a aj preto mal 31-ročný rodák z Malorky ľahšiu cestu do finále. Doposiaľ čelil šiestim súperom, no z nich len Juan Martin Del Porto figuruje v TOP 30 rebríčka. Argentínčan si po skalpe Rogera Federera trúfal aj na ďalšieho tenisového velikána, no v semifinále bol lepší iba v prvom sete. Následne Španiel začal dominovať a dovolil mu uhrať už len päť hier.

Proti servismanom má výrazne pozitívnu bilanciu

„Som veľmi šťastný, že som sa dostal do finále. Je pre mňa veľmi dôležité, že mám šancu zabojovať o ďalší titul,“ povedal po semifinálovom triumfe Rafael Nadal. Pre neho to bude už tretie tohtoročné finále z turnajov veľkej štvorky a má veľkú šancu nadviazať na titul z French Open. Forma veľkého fanúšika Realu Madrid na turnaji graduje. V piatok zapojil prvý servis do hry až v 72% výmen, čo je výborné číslo. V druhom týždni zaznamenal v troch dueloch priemerne 30 víťazných úderov a len 17 nevynútených chýb. Zverenec Carlosa Moyu tradične returnuje ďalej za základnou čiarou, čo by mu mohlo v zápase s Kevinom Andersonom vyhovovať. Proti nemu má zápasovú bilanciu 4-0 a darí sa mu aj proti iným servismanom typu Johna Isnera, Miloša Raoniča či Sama Querreyho (dokopy 17-3).

Anderson využil šancu a môže sa vrátiť do TOP 10

Kevin Anderson je tenistom, ktorý dokonale využil možnosť zaznamenať veľký grandslamový úspech. Spodná polovica pavúka bola ochudobnená o Djokoviča či Murrayho a veľmi skoro sa z turnaja porúčala aj svetová štvorka Alexander Zverev. Juhoafričan sa v roku 2015 prebojoval na US Open do štvrťfinále, no dnes si zahrá svoje prvé grandslamové finále. Prvými troma kolami doslova preletel, no a v ďalších troch súbojoch stratil po jednom sete. Najviac sa zapotil v zápase s domácim Samom Querreym, keďže tri zo štyroch setov dospeli do tajbrejku. V semifinále si poradil aj s Pablom Carreñom Bustom. Prvé dejstvo síce prehral, no kľúčové loptičky zväčša dokázal vyhrávať rodák z Johannesburgu. V pondelok si v rebríčku výrazne polepší a prípadný titul ho dostane do TOP 10.

Juhoafričan ťaží zo servisu, no má aj svoje slabiny

Tenisovým fanúšikom zrejme netreba pripomínať najväčšiu zbraň Kevina Andersona. Samozrejme, hovoríme o delovom servise, ktorý mu v New Yorku priniesol už 114 es. Po prvom podaní vyhral 83% loptičiek, čo je teda poriadne číslo. Jednoznačne je jeho dominantným úderom forhend, z ktorého sa bude snažiť útočiť aj dnes. Musí sa však pripraviť na to, že Rafael Nadal toho vráti na druhú stranu podstatne viac ako jeho doterajší súperi. Naopak, slabinou zverenca Nevilla Godwina môže byť dlhšia medzihra, druhé podanie a tiež negatívna finálová bilancia. Doposiaľ sa juhoafrický tenista dostal do finále turnaja dvanásťkrát, ale až deväťkrát odchádzal z kurtu ako porazený. Aby toho nebolo málo, Kevin Anderson má proti hráčom z TOP 10 výrazne negatívnu bilanciu 12-56.

Nadal prekvapenie nedopustí, postupne začne dominovať

Jednoznačným favoritom dnešného finále je Rafael Nadal. V prospech španielskeho tenistu hovorí prakticky všetko, snáď s výnimkou kvality podania. Preto bude mať Kevin Anderson najväčšiu šancu uspieť v prvom sete, pokiaľ sa jeho podanie bude ťažšie čítať. Alfou a omegou bude práve servis a uvidíme do akej miery ho bude limitovať finálová nervozita. Dá sa predpokladať, že postupom času sa Rafael Nadal bude dostávať do hry viac a začne dominovať. Jeho prehra by bola obrovským prekvapením, no nedávam tomu veľkú šancu. Myslím si, že Juhoafričan získa maximálne jeden set i keď možno ani ten nie.

Môj tip: Počet gemov hostí -16,5, aktuálny kurz vo Fortune: 1.66 FORTUNA »

Autor článku: Mgr. Miroslav Kováčik

Baví ma stávkovanie a aktívne sledujem športové dianie. Vyštudoval som žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.


Tipujte v Tipsporte a získajte 30 eur zadarmo a vstupný bonus 4 000 eur!